Från en datorsal några mil bort

Live från Colegio Escandinavos datorsal.. Det känns så jäkla naturligt så att det är sjukt. Är hemma här verkligen. Skulle lika gärna ha kunnat gå i skolan här egentligen, så naturligt känns det... Ler åt allt det där som Madrid är; musiken, lukten, husen, människorna... Alla detaljer som man glömt, och alla som man kommit ihåg. Alltså vissa grejer har ju aldrig försvunnit, som att jag får dåligt samvete när jag inte släcker ljuset på toaletten när jag lämnar rummet eller att jag i 90 % av fallen fortfarande tar ut busskortet när jag ska ut ur tunnelbanan... Bor i en lägenhet vid puerta de toledo med Lydia nu ett par dagar (viss är hon jäkligt bra på fotografi, kolla på självporträttet ovan..!), och den är så himla fin. Precis som man vill att den ska vara. Fräsh med personlighet, med spansk balkong ut mot en lugn men fin gata, nära centrum men inte mitt i... Nej men nu måste jag gå till L1 så att det ska gå att hinna käka lite lunch på diversia, ciao!

Placita, placita


Psykologin är inställd (nu har jag visserligen fått ett par timmars uppgifter via mail i stället, men ändå) och jag sitter på med en cappucino och läser ”The uncommon reader”, som jag faktiskt börjat tycka om nu mot slutet, språket är komplicerat, men det är en del av charmen, den är vass och intressant när man kommer in i den.

Gillar det här Waynes, det är relativt nyöppnat och ligger mitt inne i Akademibokhandeln på andra våningen med alla borden uppradade längs med stora fönster som mynnar mot Hötorget. Träden är gula och fina. Det är sådär lagom tyst som det ska vara i en bokaffär, och det finns nog ingen miljö som jag tycker bättre om att plugga i än rum fyllda med böcker, gärna med inslag av mörkt trä så att det får en lite antik känsla, som i Facksal 1 på Stadsbiblioteket (som nog är det bästa sättet att sitta på om man vill få någonting gjort, det är knäpptyst samtidigt som man känner sig iakttagen, man vågar liksom varken gå innan det gått en timme eller strunta i att jobba när alla andra jobbar på så bra).

Måste nog gå hem och packa inför Madrid snart. Alltså, det är inte likt mig att packa tre dagar i förväg, men det här är nog den enda dagen jag hinner göra det. På torsdag kommer jag att släpa md mig väskan hemifrån-Jarjaplan-fyra trappor upp-fyra trappor ner-Odenplan-en trappa ner-fem trappor upp-fyra trappor ner-Centralen-Skavsta-Madrid, så där finns det inte så mycket att ta från. På onsdag är det konfaträff, är nog hemma halv 10. På tisdag planerar jag med Lydia och gör de 10000 psykologiuppgifterna. Och idag borde jag visserligen plugga biologi, har tydligen ett skitsvårt prov i morgon om endoplastic reticulum, nucleotides, lysogenic infections och såna grejer. Alltså, det är väl inte så svårt egentligen, mn det är så himla mycket terminologi. Typ 12 A4 med termer. Men det är ganska intressant. Phil är bra han, det sista jag såg av honom idag var när han gick ur ett klassrum och kom fram och frågade ”Do you want to see an egg without a shell?, och kom fram och la ett ägg utan skal i min hand… Det är kul att han utgår från att hela vår klass ska bli läkare också. Jaja, jag tror inte att jag blir klokare av att läsa om cell biology, genetics, stem cells och viruses en gång till i alla fall.

Men men. Fan vad gött med Madrid. Jag är riktigt taggad. Jag menar, det känns så himla långt borta just nu, det blir kul att uppleva det igen. ”Ett annat liv-känslan”, du vet. Har en känsla av att det kommer bli epic.


Lybier firade på plattan i fredags när jag gick förbi.

Khadaffi är död. Undrar hur demokritiseringen kommer gå? Vilka kommer föjlderna av den arabiska våren bli? Hur ser världen ut om 40 år?

Hållbar utveckling

Är ÄNTLIGEN klar med att transkribera min förhoppningsvis sista timlånga intervju på ett tag. På 1,5 vecka har jag lagt ner minst 15 h och 22 wordsidor, storlek 11, bara på att skriva ut insperningarna från tre intervjuer jag gjort för projektarbetet.

Men det är riktigt kul att hålla på med det här faktiskt. Jag utvärderar alltså Barbro Johansson Model Girls' Secondary School, som är ett biståndsprojekt, för att applicera det på utveckling. Bistånd och utveckling. Jag åker till när jag ska till Tanzania i januari. Ska inte rabbla på om det här känner jag, men för den som är intresserad har jag min loggbok HÄR, med utskrivna intervjuer och allt sånt. Nu vet jag att det nog inte är någon som orkar kolla på det, men den bloggen är egentligen bara till för att min projekthandledare ska kunn betygsätta min process. Det är i alla fall en väldigt intressant, och kontroversiell, fråga. Vad är framgångsrik utveckling? Hur kommer man dit?


Hur som helst känns det som att jag har blivit bra mycket bättre på att intervjua - någonting som jag aldrig har gjort förut. På min första intervju hade jag med mig ett papper med frågor som jag gick efter. Det slutade jag med efter halva intervjun - svaren blev onaturliga på det sättet. Efter det har jag skrivit upp och läst igenom frågor innan, men lämnat dem i väskan och använt mig av det som finns kvar i huvudet. Det har blivit riktigt bra till slut, även om det så klart finns lite att putsa på. Som hur jag ska avrunda och när jag ska sluta till exempel. Men det är jag ju aldrig bra på.

Jag var lite nervös över att träffa människor som hade en så pass mycket högre ställning än jag själv också, eftersom ett intervjuande på ett sätt känns lite som om det är man själv som är auktoriteten - jag pluggar ju inte ens på universitetet - men det roliga är att de i slutändan visade sig intresserade av vad jag höll på med allihop. Varenda en sa att de gärna skulle se resultatet. Så det var väldigt kul.

Men ändå, hur intressant och givande det än är kommer det nog att bli rätt skönt att bli klar. Alltså, det tar ju upp så jäkla mycket av min tid!


Andreas


Andreas påpekade härom dagen att jag aldrig skrivit någonting om honom. Och alltså, det tycker jag väl att jag har, men det har ju inte blivit överdrivet md tanke på att jag knappt pratade med honom förra året. Han hade liksom lite annat för sig när mitt ansikte kunde synas på skypeskärmen. Eller det första halvåret i alla fall. Sen började han kanske sakna mig lite.

Hur som helst så kan det ju inte skada att berätta lite om min härliga mellanbrorsa. Andreas är 15 år och går i nian. Jag kommer ihåg att jag har snackat med folk om att den åldern, 14-16, är den jobbigaste tiden man är med om i sitt liv (om man bortser från när man är med om dödsfall och dylikt, men det tror jag nog att ni förstår). Jag har sagt det till honom också, men han vill nog inte tro på mig. Man kan ju tycka att han skulle tjäna på att tro på det, eller hur?

Alltså, det är fan inte lätt att vara femton bast. Man är ful, otillräcklig och värst av allt - man tror att alla andra har det mycket bättre. Vem som helst som är äldre än så vet precis hur det är, för alla har haft det lika förjävligt, men den som är femton vill tydligen vara speciell. "Hur skulle någon annan kunna tycka att det är jobbigt? De lever ju sina perfekta liv. Du förstår mig inte alls." Nej du, tur att det bara blir bättre.

Hur som helst har jag alltid tyckt att han är himla bra, Andreas. Trots all han hade en fallenhet för att slå mig när jag var liten, när jag var dubbelt så gammal som honom. Det är på något sätt lite av hans charm, hur han vågade breda ut sig. Alltså, han skulle inte göra en fluga förnär nu så klart. Jag själv är bra mycket farligare på det planet. Nej, det krävs stake för att våga vara sig själv. Och det har han ju beviserligen, som tur är. Och så är han smart också, smartare än han vill tro. Han kommer att gå långt.

Studenthatt

Studenthatten är beställd... Tänkte köra på en enkel men lyxig design. Vad tycks? Går fortfarande att ändra..! Ser ut att gå på 700 spänn. Jorå. Studentinustrin är så sjuk så att man knappt vill kommentera det. Jag förundras hela tiden av vad de hittar på för att lura ungdomar på pengar genom att marknadsföra "Den bästa och absoluuut viktigaste dagen i livet".  Men jag ska ju fan ha en hatt. Så vad ska man göra? Sen blir det att betala överreklamerade skivor och flak till överpriser också så klart. JA, jag stör mig så enormt på det. Men jag gör det ändå. Man ska ju det. Det är ju studenten. "Den bästa dagen i våra liv". Ååååh. Fantastiskt.

Enfoqueando

Elin fyllde de efterlängtade 18 i torsdags, grattis till henne! Det firades släktmässigt på restaurang Kungsholmen, som sån tur var för mig följdes av en sovmorgon på grund av en inställd gympalektion, och därmed en praktisk, "ledig", fredag. Tacka vet jag fredagarna säger jag bara! Hur skulle det gå utan den där tiden att bocka av alla praktiska detaljer för veckan? Inte särskilt bra, om du frågar mig. Så fort jag är någon förutom mig själv är hemma försvinner internetuppkopplingen, tystnaden ersätts med höga youtube- och/eller golfkommentarer och möjligheten att göra någonting alls vettigt känns onåbart långt borta.

Hur som helst, 18 var det. Exakt två månader kvar för mig idag faktiskt. Alltså, jag vet att det inte är så enormt viktigt egentligen, men då kan man ju göra en massa praktiska saker, som att ta körkort till exempel. Och så behöver man inte utsättas för en massa opraktiska och onödiga problem hela tiden, som ska göra allting alldeles för komplicerat i onödan.

Körde en långtur genom Östermalm, till Hötorget och bort till norra Bantorget igår, och tro det eller ej, men jag börjar faktiskt känna mig både säker och med på noterna i innerstan. Köpte fika på vägen hem så klart, kan ju aldrig få nog av fika, hehe (jag menar, det förföljer mig. Hur stor är chansen att man möter mormor på bussen hem på torsdag eftermiddag, som dessutom råkar vara både kaffesugen och har en påse bullar i väskan? Ska påpeka att hon åkt från Norrköping. Det måste vara ödet...). Gick riskettan idag, och om tre veckor kör jag på halkbanan. Börjar verkligen komma någonstans nu, och det känns så himla bra!


Från arkivet - älskar dessa bilder!

Från den tiden när pappa växte upp.

Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där. Vi ser ju inga stjärnor, där intet mörkret är.

Det är sant att det är mycket som händer nu. Jag kom precis hem från Sickla efter en fika med Nathalie, efter en fullspäckad övernattningshelg med konfirmanderna. Det har faktiskt varit riktigt kul! Har mycket på gång, och tiden går så fort så att man knappt hinner märka hur snabbt den passerar. Att Steve Jobs är borta i cancern känns inte värt att kommentera, hur stor era han än har inneburit. Lennart togs ifrån oss för ett par dagar sedan efter ett relativt snabbt insjuknande. För ett år och fem månader sedan var cancer ett relativt avlägset begrepp för mig. Men mönstret upprepar sig - han blir nu den tredje från släkten att dö i cancer på fem månader. Lennart var en varm man, en glad sanningssägare. Men han var också skör, och kände sig nog ganska ensam genom åren. Men vi var många som tyckte om honom. Jag hoppas att han förstod det. Det var en liten gullig bebis som döptes i Nacka Kyrka idag. Han log brett. Allt börjar om. Och tiden - ja, den accelererar ännu mer, i ett nyck är den borta.

Lunchkonsert


Fikadag

Startar dagen med DN och en latte på waynes övervåning. Bakar bullar vid lunch för Agnes och Linns smarta kommité VRG:s husmödrar. Tar och äter två under fysikprovet. Kommer hem och tar en kopp te. Jag fikar alldeles för mycket...

Las ciudades son llenas de cuentos

Det är kul att Lydia och jag börjar halvskrika när vi träffas. Vår spanska relation sitter ju kvar liksom. Händerna rör sig mer och mer, munnen fortare och fortare, och att inte avbryta varandra går ju bara inte. Utställningarna var riktigt bra förresten; de inspirerade, och det är ju inte ett särskilt dumt betyg. Och chokladfondanten var grym.

Ny header!

Har länge tänkt att de orangea tonerna inte stämmer överens helt med de svenska, lite kallare nyanserna, och nu orkade jag äntligen ta tag i designen! Jag skulle säga att jag är nöjd, det känns lite fräschare nu tycker jag. Hoppas att ni få läsare som har hängt kvar tycker detsamma!

RSS 2.0