Velas encendidas



Utsikt för några veckor sedan... Första advent nu. Jäklar vad tiden går fort. Trots att jag slösar bort praktiskt noll tid vid datorn, internet finns inte, att skriva et mail kan ta en timme, det blir bara värre och värre, hinner jag inte göra ett skit.. Har suttit och sjungit julsånger och druckit glögg. Det har blivit mörkt och kallt också. Men alltså, för första gången på flera år så är jag faktiskt praktiskt taget alltid utvilad, trots att det är vinter. Terminen är faktiskt nästan slut, mindre än tre veckor kvar nu. Hoppas att jag inte faller på mållinjen nu bara. Har klarat mig så himla länge, bara lite till.. Så himla trött på att bli betygsat på allt. Men det lunkar annars, middagar, vardagar, fikor, jobb…

Wild Swans

Har äntligen läst ut ”Wild Swans” av Jung Chang, en fantastisk bok! Anledningen till att jag säger ”äntligen” är att det tar en himla massa timmar att komma genom en text på 700 sidor när man, som jag, alltid läser i berättartempo för att verkligen ta in vad som står. Men annars så, mycket intressant. Den skildrar Kina genom biografin av Jung Chang, där hon berättar om sitt, hennes mammas och hennes mormors liv från det gamla Kinas sista år i början av 1900-talet, under krigsherrarnas tid, genom den japanska ockupationen under andra världskriget, övergången till Kuomintang och den kommunistiska revolutionen, genom Maos fanatiska härskarvälde och fram till hans död, när hon fick ett stipendium för att lämna landet och åka till England, där hon har bott sedan dess. Man vet så lite om Kina, trots att det är så viktigt i världen. Man förstår landet så himla mycket bättre. Kommunismens historia är jätteintressant, hur den startar så bra, men svart övergår i ren hjärntvätt, att ett 900 miljoner människor blir de av en enorm sekt där Mao är gud, där politik är allt, där matproduktionen kan försvinna på grund av en fix idé, där människor misshandlade och dör till höger och vänster, där stadsborna helt plötsligt blir bönder, där utbildning blir föraktat: utbildade säger emot, där de mest trogna blir utpekade som fiender… Och mycket intressanta livsöden! Karaktärerna hinner komma genom praktiskt alla epoker och samhällsgrupper, trots att de alla har funnits, eller fortfarande finns, på riktigt.


Några dagar till havs























Att ha det bra tillsammans.

Spanien, Afrika och Storbritannien med en 4 meter lång båt, buss mellan Alicante och Málaga, delfiner som glatt hoppar längs med skrovet, se solnedgången över Atlanten, tvätta håret i havet i Ceuta, sova halvt i kojen, halvt på skrovet medan ljudet av vågornas skvalpningar förstärks i kvadrat, gå in i Gibraltar, gå på en katolsk mässa på Rememberance day, se hela staden fylld av medaljbeklädda krigsveteraner med plommonstop, fika, bestiga ett berg fullt av apor, gå ner och se hur vaderna skakar, vandra på en aktiv landningsbana, sitta i fören och dingla med benen timme efter timme, känna att begreppet tid inte längre finns, ett enormt lugn, prata i timme efter timme med varandra, leka med kapten Stefans barn, reva seglet i natten när vinden tagit slut, se Málaga, gå runt i katedralen, äta toppenbra tapas, städa, sätta sig på flyget åter igen. Bilder komer när jag orkar, lugnet sitter kvar i huvudet, och i kombination med sen hemkomst är jag ganska groggy.

Fotoexperiment för länge sedan


Bye.

Befinner mig ute och seglar längs med costa del sol mot Gibraltar just nu. Men jag har inte glömt att Lennarts begravning är idag. Gick på gudstjänsten när hans namn lästes upp efter förbönen faktiskt. Det är en enormt vacker kyrka, Katarina Kyrka, där han alltså även begravs idag. Han förtjänar sin minnesgudstjänst där.

Im outta here!!


Påfågel i Retiro? Inte alls konstigt.. Nu drar jag till Spanien igen!

Höstlovet

Slut på höstlov. Har varit välbalanserat totalt sett tycker jag. Nu de senaste dagarna har jag läst, haft glöggpremiär, gått på Tintin, bjudit mamma på brunch (47-årspresent), bakat paj och lite sånt för middag med Frodés, skurit mig på stavmixern, tagit varma bad, kört lite, suttit och varid badass på Andreas moppe till forum, tagit sovmorgon, bakat bullar, ätit bullar och allt sånt där. Välbalanserat.

Sånt man kan hitta på en vägg


The beginning of a new era

Jag har undrat en del innan hur det skulle kännas att återvända till Madrid. Det har varit rätt så avlägset. Så för att sammanfatta de senaste inläggen - det känns som att jag hann se det mesta som jag kan förknippa med det liv som jag levde i Madrid under tvåan, och på ett sätt så blev det för mig ett hej då till allt det. På ett bra sätt. Det kanske låter konstigt, men jag är rätt så säker på att våra vägar kommer korsas igen. Inte mig emot. Det jag sa hej då till var den tiden jag hade där, det livet, det ungdomsåret. Madrid har betytt mycket för mig, och allt vad det innebär var och kommer nog länge att vara väldigt bekant för mig. Men det känns också som enormt länge sedan jag först satte min fot där. Och om man då ser det till när jag åkte dit, inte när jag åkte tillbaka till Stockholm - ja, då jag klar med just den perioden i livet. Jag kunde aldrig säga hej då på riktigt i somras, det gick inte för mig att på riktigt förstå att jag skulle flytta då. Nu har jag gjort det, och det har varit fantastiskt. Nu är jag på väg mot nästa steg. Efter att ha sett alla platser, och sedan toppa det med att komma ut genom samma gate som jag åkte från när jag lämnade landet gjorde att cirkeln känns sluten. Nu är det dags för ett nytt kapitel.

Att bo mitt i el Rastro

Himla najs. Madrid har verkligen personlighet, med traditionerna, den rebelliska auran, spanskheten och samspelet mellan dessa. Den har ju enormt mycket intressant historia, från att den grundades av morerna, till motståndet mot franco, till la movida madrileña till nu. Den har traditioner, men är ändå verkligen en stad i förändring. Det går fort i Madrid. Skyltarna står på engelska nu helt plötsligt, och i morse åkte jag en nybyggd renfelinje till flygplatsen. Ja du, Madrid, Madrid.

A trip down memory lane

Är hemma efter en middag på J med mamma och Andreas, och tänkte att jag borde uppdatera lite om hur Madrid varit. Har hunnit med en del dock, det skulle bli alldeles för många inlägg, så det får bli en liten lista. Jag har:


- åkt Skavsta-Madrid med Ryanair

- åkt L1:an, som för övrigt fortfarande har precis samma busschaufför

- käkat trerätters lunch på diversia för en hundralapp

- kollat in gamla skolan. Den är sig lik.

- köpt kläder och skor för 2 € på alcobendas second hand-affär

- gått på Bizarro och snackat med gamla bekanta

- varit inne på star studio

- käkat en massa serranoskinka och ost

- gått runt i la malasaña, käkat vid plaza 2 mayo, gått på retro city och sånt

- sett alla torg och cafeer

- blivit lycklig av priserna

- gått på la casa encendida, vilket jag gillar starkt - smart idé på museum, och gått genom Lavapiés

- Gått på Zoologico

- Sett andra gamla madridsvenskar på besök minst sju gånger på två dygn, oavsiktligt

- gått genom el rastro och stan

- haft en lång fika vid operan

- stått på min spanska balkong

- stuckit mig på en kaktus på samma balkong minst 10 gånger

- bott i camilas källare, i en trasig säng (mycket trevligt)

- ätit på in lugar perfecto på gran manzana

- stått utanför min gamla lägenhet, som dock var tom

- gått genom alcobendas till parque de andalucia, och kollat in en massa platser på vägen

- tagit en glass på la romana

- shoppat frukt på alcampo

- känna luften och vädret

- köpt grejer på en kinesaffär. Ett läppstift för 1 € till exempel.

- sett på en fantastiskt bra dansk jazzkonsert på café central

- tagit siestor

- åkt Metro/Renfe

- tagit tostadas med olivolja och tomatröra, apelsinjuice och café con leche till frukost

- suttit på en bra bar med en gin tonic och snackat med camila om varför natur är den bästa linjen

- vandrat runt i la malasaña på natten och snackat med folk

- tagit en rom cola på freeway, vid ett av fönstren som vetter ut mot gatan

- gått runt i ett stängt Barrio de Salamanca på alla helgons dag

- gått genom en fridfull parque del retiro, med cyklande och rullskridskoåkande barn, joggare, gamlingar på bänkar och barnteatrar som hämtade ur 40-talet

- åkt metro från saintz de baranda, där jag bodde med mamma och pappa när de hälsade på

- dragit väskan genom stan

- åkt flygplatsbussen igen

- gort fel med allt på flyget (jag flyger för ofta, tar det inte seriöst längre...)

- sett fönstret till rummet jag och Agnes hade i barcelona från flyget

- sett cafeet och gaten på Barcelonas flygplats där jag väntade när jag första gången åkte till Madrid, innan jag sprang till flyget

- kommit tillbaka via arlanda till precis samma gate som jag åkte från första gången jag skulle till Madrid. Första gången jag var på Arlanda sedan dess…



Bland annat då så klart. Fortsätter i nästa inlägg, så att det inte blir helt överdrivet långt. Davit är en rätt så kul fotograf förresten, eller hur?



RSS 2.0