Bienvenidos al futuro

Andra gången på mindre än en vecka som jag är hemma innan lunch. Passade på att göra en sommarfavorit medan det fortfarande känns aktuellt: en matig sallad kan inte slå fel! Bilden är från tidigare i somras dock..

Nu till den seriösare delen av inlägget. Jag tror att jag ska sluta autopublicera på facebook. Det har jag juförsig redan gjort, men ändå. Lika bra att säga en gång för alla. Tänkte uppdatera lite mer av någon gång ibland också.

Hur som helst  flyter livet på. Jag tog på mig lite ledaruppdrag i kyrkan i helgen, och är numera medlem i nacka församlings burmaarbete, samtidigt som jag precis satte igång med mitt slutarbete i gymnasiet: tanzaniaprojektet, genom att starta en projektblogg där jag antagligen ska utvärdera biståndsarbetet i tanzania.

Och så jag tror jag att jag har kommit på vad jag vill bli när jag blir stor. Jag kollade lite på utbildningar när jag på något sett insåg att alla stora val jag har gjort har på något sätt lett mig i en rikting, där målet har texten DIPLOMAT skrivet i pannan. Inte det lättaste att ha som mål kanske, och inte det bekvämaste jobbet, men det är där jag tror att jag skulle kunna kombinera mina intressen och egenskaper för att kunna hjälpa till på bästa sätt. Tror jag i alla fall. Det är hur som helst häftigt att ha kommit på det, även om jag alltid har avfärdat det som yrkesval tidigare så är det här är det här nu första yrket jag känner att jag skulle kunna brinna för.

Allt gott!

Rock around the clock


Som sagt blev det mer onaturligt än jag trott att komma tillbaka till VRG. Jag var klar med det på något sätt. Det har varit så mycket som har varit att trampa vatten sedan jag kom tillbaka. Kunde vara i Stockholm så klart, det var att gå vidare, men att fortfarande gå på VRG blev ju att vrida tillbaka klockan till någon gång för länge sedan. Men nu börjar jag komma in i rutinerna; efter en körlektion kl 7 på morgonen, tre timmar fysik b och tre timmar matte e är jag fortfarande inte särskilt trött. Det känns inte helt konstigt längre. Jag trivs faktiskt bra med hur jag har det.


Oviktigt eller smart?


Det är kul det där med mode. Jag bryr mig om stil, det gör jag. Men frågan är ju på vilket sätt man ska värdera den som bra eller dålig, och om man borde göra det. Det är kreativiteten som triggar mig mest, att kunna se kläder som ett kreativt uttryck. Det finns många sätt att vara kreativ på, men den gemensamma nämnaren är att det krävs en fallenhet att tänka utanför ramarna för att uppnå den; att ha förmågan att se någonting som någon annan inte lägger märke till kan skapa utveckling. Jag värderar utveckling högt, och trors att det kan låta ytligt att fokusera på mode och klädstilar så ger det en möjlighet att uttrycka sig kreativ. En person som kan vara kreativ på ett plan kan för det mesta vara det på flera, och kan därigenom göra många bra saker om de har den ambitionen.

Frågan är då vad som är egentänkande. Självklart går det inte att tänka helt eget. Det går bara att hitta variationer inom det redan etablerade. Det ska man kanske inte kalla dåligt heller, själva evolutionen fungerar ju så. Klädstilar blir nästan en evolution i ultrarapid, där den som är bäst anpassad till sin omgivning klarar sig bäst. Det är bara att se på min garderob. Någon gång i våras märkte jag att kläderna jag köpte och bar nästan uteslutande bestod av varma färger som beige, höstorange och rödbrun. Jag som alltid hade tyckt om marinblått och andra kalla färger kände mig obekväm i det! Jag som ratat guld och föredragit silver! Nu när jag har kommit till skolan två dagar i rad nästan uteslutande i beige känns inte det som en helt perfekt färgkod; nu är ju miljön en annan. I Sverige smälter det kalla in i havet och den oändligt gröna naturen. I Spanien smälter de varma färgerna in i det gula gräset.

Allt är omedvetet byggt efter det. För att passa in behöver man anpassa sig, och även om man vill sticka ut så är på sätt och vis även det ett sätt att passa in; alla vill sticka ut i Stockholm, men gör det på samma sätt. Alla är mer eller mindre hipsters. Går det då att tänka kreativt? I den evolutionära konkurrensen så krävs det att man  utvecklas för att passa in i miljön, men mutationer blir till en början avvikande från mängden. Det gäller trots det att i en tillräckligt stor utsträckning passa in i gruppen. Annars är det svårt för en utveckling att få genomslag. I ett större samanhang med fler parametrar på olika platser rör sig även klädstilar åt olika håll - samhället delas upp i olika grupper med olika behov. Det gäller alltså att vara lagom för att kunna uppfylla varje varelses gemensamma mål: att överleva. Det kanske är att gå lite för långt att kalla stil för någnting livsnödvändigt, men man ska inte tro att det inte spelar någon roll alls.


1 day off, 293 to go

Nu startar nedräkningen: 115 dagar till 18-årsdagen, 293 dagar till studenten. Det kändes mer onaturligt än jag hade trott att vara tillbaka i VRG Odenplans korridorer, men jag tror nog att det kan bli ett bra år ändå, en bra slutspurt. Det kommer nog gå ganska fort, det verkar ju redan ha blivit höst. Och jag har mycket att se fram emot. Oj, nu lät det himla negativt allting! Det var inte meningen att det skulle låta så. Promise.

Highway man


Lite bilder från Felicias casa igår. Idag har jag kört runt i bilen, storhandlat och hämtat skatteåterbäringen. Jag måste säga att jag låter lite gammal. Det blev helt enkelt en bra övergång, med tanke på att det är den sista sommarlovsdagen någonsin. Rätt skönt att det inte är så mycket kvar faktiskt. Jag är nöjd med mitt sommarlov, har hunnit ha det bra i Madrid, vila ut, vara ute med båten, lära mig köra och spela golf, ta hand om Hedvig ett par veckor och träffa lite människor här och där. Det känns ganska.. lagom. Nu är det en spurt genom sista året på VRG som gäller!

It´s a deal!

Nu har vi praktiskt taget reserverat en Finnmaster 68 DC! Jag fick köra den, och gud vad bra den var, mjuk samtidigt som den svarar jättebra, är snabb men tyst, går väldigt bra i sjön och har allt man behöver, inklusive kylskåp, frys, handfat och kokplatta på däck! Och till utförsäljningspris till råga på det, det här blir grymt! Nu ska jag försöka hinna städa och duscha, för det börjar snart bli dags att möta upp Linnea för att åka bort till Trångsund och Felicia.

Burning

Någon gång under den fjärde morgon-18-hålsrundan på fyra dagar fick jag ett samtal om att åka ut till Älta. Då hade jag redan försökt maila samtidigt som jag spelade för att fixa schemat, vilket faktiskt lyckades! Yes! Jag kan inte säga någonting annat än att jag kommer få en soft vårtermin - permantent fyradagarshelg, here I come! Hur som helst var det sagt och gjort - snart hade jag kommit hem, fått världens mest odisponerade packning, satt mig i bilen, hämtat upp Agnes och börjat åka dit. Någon timmes kämpande med väskan och grillen senare var vi vid en sjö. Agnes klasskompisar hade fått för sig att tälta. Så vi tältade. Det gick bättre än man skulle kunna tro med 6 personer i ett fyramanstält i regn i en sluttning en kall augustinatt. Ännu mer släpande senare åt vi pannkakslunch, och lagom till att armarna var helt bortdomnade så stod jag på garageuppfarten. Hade då ca två minuter på mig att byta om till golfkläder och springa ut i regnet på Ingarö.. Hemma på riktigt vid nio, 1,5 dygn senare. Ibland har man fullt upp!

sonríe

Andreas har suttit vd datorn större delen av de senaste kvällarna, medan jag sitter här utan egen dator.. För den lilla skara som bryr sig om det så är det jag haft för mig saker som att laga matiga sallader, kolla ut över skurusundet i solnedgången, klaga över att vrg aldrig kan ta tag i mitt schema trots att alla andra ligger ute, ta min första körlektion (jag kör faktiskt rätt bra... yes!) och spela 18 hål golf varje morgon med mamma. Det gäller att uttnyttja de sista sommarlovsdagarna på det sista sommarlovet när man fortfarande har chansen.

Båten är såld!

Nu är det bara att hitta en ersättare. Den här kanske?

Hedvig bakar bullar.

På balkongen med bullarna kryper hon in under täcket samtidigt som hon kromande utbrister "Ååh, Jay!" eller "Erik Saade!" till spotifymusiken innan hon återgår till att spela doodle jump.

Corre por la vida

Gick genom åskregnet i den gula regnkappan för lite power-catch up med gulliga Nathalie på forum. Perfekt motiv för retrokameran!

Mormor smyger sig in...

... och jag får för mig att ladda ner retro cam. Jag vet att det är fånigt, men med tanke på att iphone-kamerans kvalitet ändå inte är den bästa så är det ju inte dumt.

In the middle of the road

Spela ett par hinkar på ranchen, möta upp Lydia, fika, kolla present, gå Slussen-Skanstull-Slussen i ovanligt högklackat (till och med för att vara jag), säga hej då till Lydia som skulle till Köpenhamn, ersätta det massakrerade iphonefodralet och hörlurarna, möta upp Agnes med Anders och Max, gå till fotografiska (fortfarande i samma skor), cruisa runt bland utställningarna, kolla lite noggrannare på utställningarna, ta av skorna, kolla på utsikten, gå tillbaka längs stadsgårdskajen, åka hem. Gött.

Up on melancholy hill there´s a plastic tree

Tog och slog två hinkar på driving ranchen innan testet, och det känns bra, det går visserligen inte så mycket längre än 50 meter, men svingen känns bra och är säker. Bra på två dagar! Man blir ju lite lycklig när Andreas inte säger att man suger, och faktiskt berömmer svingen.

Och det var ju en riktig självförtroendeboost (jo, jag fortsätter med det ack så jobbiga självförhärligandet, men vi får stå ut med det idag, det var ju sant) att hon på instituto cervantes tyckte att jag absolut skulle gå den högsta kursen, och nästan tyckte att det var dumt av mig att gå en kurs..

Mötte upp Agnes och kollade runt lite också, gick och köpte lite mat och gick upp på observatorielunden. Mysigt minsann. Det är mycket som händer i den tjejens liv måste jag säga, jag träffar henne ändå inte såå sällan, men vi (okej, mest jag, jag kan ju vara lite fanatisk..) blev tvugna att prata i hyperrapid i tre timmar för att få med allt. Namedroppingen är brutal.

Fick en nyck nu förresten, och skaffade mig ett årsmedlemskap på fotografiska. Tror det var en bra investering faktiskt. Ni ska få se!

PRIDE

Var förbi och kollade på prideparaden i lördags. Lite av en besvikelse rent showmässigt, de borde ta och organisera sig bättre! Men det är kul att gayrättigheterna och öppenheten har gått så pass långt som de har, Stockholm är tydligen den näst mest gayvänliga staden i världen. De behöver inte gå protesttåg längre. Ytterst få ställer sig negativa till utvecklingen, och det är häftigt att normen har kunnat ändras så pass fort som den faktiskt har. Nu är det bara rasismen kvar.. Men det var kanske lite dumt att ha festivalområdet i kungsan OCH gratis. Det är ju risk att det blir en helt vanlig stadsfestival, utan budskap..

Annars har jag ju, som väntat kanske, spelat golf. Nybörjarkurs 9-13 lördag och söndag! Det blev riktigt kul mot slutet faktiskt, när jag kände att jag började få till det, när resultaten började komma. Ska försöka träna under veckan, och sen är det en kursdag till på lördag, så får vi se om jag kan lyckas ta grönt kort och skaffa officiellt handicap inom den närmsta tiden.

Ska till Instituto Cervantes och göra ett nivåtest i spanska idag, lite nervös för vilken nivå de placerar mig i..

Note to future self:

Någon gång ska jag bo på lilla Essingen/Fredhäll/Kristineberg/Hornsbergs strand. Helst Hornsbergs strand. I en vindsvåning. Med stor terrass. Med utsikt över Mälaren. Och en brygga och klippor nedanför. I stan, men ändå inte. Lova. Okej?

Jag vet att ni älskar att hata det

Jag satt på ett café på söder härom dagen med pappa efter att ha lämnat bort båten. Det är inte allt för ofta man får chansen att snacka med bara honom, men när det väl går är det riktigt kul. Vi är rätt lika, han och jag. Vi gör inga oneliners direkt. Vi maler på. Nyanserar. Väver vävar. Tänk er två sådana människor ensamma vid ett bort. Båda kan vara i sitt esse. Pratar på i timmar om samma sak. Ingen stoppar oss. Det är ingen som tar över, vi fyller i och lyssnar och gör utläggningar. Den som råkar sitta vid bordet bredvid måste nog tro att vi är hur torra som helst. Eller fanatiska. Eller så har vi alzheimer. Eller jag vet inte.. Om man skulle få för sig att prata så med någon annan skulle den personen hur som helst inte stå ut länge. Eller så skulle den börja skratta. Men jag tycker om det. Vi må vara lite patetiska, men det får man väl vara? Gud vad mamma kommer att tracka mig för att jag skrev det här..

Skynda att älska...

Alex Schulman glänser till ordentligt ibland. Det gör han. Nu skriver han om vemodet han känner över att sommaren är över. Hur han vill vara kvar. Och hur han själv, om man ser ett liv som fyra årstider, är inne i sensommaren. Sen kommer hösten, sen vintern och sen är det slut. Hur mycket saker det är som man tänkt göra men aldrig gör.

Och ja, det är klart. Tiden går enormt fort, och det finns så mycket som man vill hinna med. Jag borde väl befinna mig på försommaren antar jag, när det enda man kan se framför sig är sommaren och solen i en väv av drömmar om någonting som kommer bli. Sommaren brukar inte bli så.

Och ja, det börjar kanske bli höst. Den där toppen av året börjar kanske håller på att ta slut. Det verkar som om det senaste året ska framstå som en typ av topp av mitt liv. Men så kan det väl inte vara? Jag har ju bara sett det som en början. Och det tror jag att det är också.

Så det blir höst, visst. Men varför ska det bara vara sommaren som spelar roll? Varför ska den vara bättre? Jag har mina ambitioner, och jag tror att jag kommer att få ett bra liv, och jag tycker att jag har ett bra liv nu. Jag vill mycket, men om det inte går så gör faktiskt inte det någonting. Man kan hjälpa eller stjälpa. Eller vara neutral. Så om det skiter sig är väl inte det hela världen, så länge som man inte förstör för någon annan? Men jag tror att jag kommer att kunna lyckas med mycket. Och om inte det, så tror jag att jag, som nu, kommer att kunna vara nöjd med det liv jag lever uder den tid som då är nu.

Varför måste du ha en sådan dödsångest, Alex? Då är det väl tråkigare för alla de människor som aldrig hinner bli gamla? De som inte ens får chansen? Å andra sidan tror jag nog inte att en död eller döende människa sörjer det lika mycket som dennes anhöriga. Vad ska man göra? Det blir som det blir. Du vet inte hur lång tid du har på dig att ta igen all den tid du lagt ner på att vara rädd, Alex, så gör dig själv en tjänst och sluta tro att livets graf ser ut som en kulle - att den går uppåt, planar ut och går nedåt tills den tar slut, och acceptera att du inte kan göra någonting åt någonting annat än det som händer just nu, att man inte kan ha kontroll över allt.

GOLF?!?!

Ska jag... spela golf..? Okej. Jag erkänner. Jag föll för grupptrycket. Tror det kan vara kul att kunna faktiskt. Det skulle ju inte vara så dumt att vara lika grym som Andreas, som tog grönt kort två veckor efter första gången ha såg en golfklubba. Inte för att det skulle gå. Det är omöjligt att bli lika biten som Andreas.

Måndagen den 1/8, 12:08

Inne vid slussen och slussar. Det händer inte ofta.Men det var nog lite vemodigt att lämna bort båten..

kramar från hedvig

Sitter här och lyssnar på "Så mycket bättre" med Hedvig, och dansar och sånt. kram  hannna (hälsar hedvig), kram!

RSS 2.0